futballisztika

FUTBALLISZTIKA

„Mutasd a címered, megmondom ki vagy!”

10 különleges klubcímer a nemzetközi labdarúgás világából

2018. augusztus 11. - futballisztika

Idén nyáron újabb név- és címerváltáson esett át a Juventus Bukarest csapata. Az 1992-ben alapított klub mostantól a Asociația Sport Club Daco-Getica Bukarestként fog a román másodosztályban indulni. A „Colentina-i Öreg Hölgy“ becenévre hallgató csapatnak az „eredeti olasz“ Juventus nyomására kellett címert és nevet is változtatnia, mivel Torinóban erősen kifogásolták a sok hasonlóságot.

juventus-bukarest-1512405577-12999.jpg

A hasonlóság megkérdőjelezhetetlen

Alapítása óta ez a bukaresti klub negyedik neve a Juventus Colentina Bukarest, a Juventus Steaua Bukarest és a Juventus Bukarest után. A bukaresti Colentina városrészből induló csapat egyébként nem azonos az 1924-ben alapított Juventus Bukaresttel, hiszen az a gárda 1952-ben Ploieștibe költözött, és a Petrolul Ploiești nevet vette fel. A mostani Juventus Bukarestre télen "szállt rá" az "igazi Öreg Hölgy", hogy változtasson teljes profilt, és a román klub tulajdonosa, Ilie Ciuclea a szezon végéig kért haladékot az olaszoktól, mert a román szövetség szabályzata szerint szezon közben nem változtathatja meg a nevét, így most nyáron jött el az ideje a profilváltásnak.

daco-getica_bucures_ti_logo.png

Az Asociația Sport Club Daco-Getica Bukarest új címere

 

A klubszínek és az alapítási év szinte alapkövetelmény

Ha egy internetes keresőbe beírjuk egy futballcsapat nevét, az első találatok között egészen biztosan láthatjuk az adott egyesület címerét is. Nem véletlenül: a címer ugyanis fontos eleme, meghatározója a klubok identitásának. Így nem véletlen, hogy a egy-egy csapat címere sokszor több jelentéstartalmat is hordoz. A címerből szinte minden esetben kiderülnek az adott csapat színei, és gyakran megtudhatjuk azt is, hogy milyen régi klubbal van dolgunk, mivel sokszor az alapítás évét is feltüntetik benne. Többnyire felfedezhetünk a címereken jelképeket és szimbólumokat is, amik vagy az adott városra, térségre utalnak, vagy pedig az alapítókra. Például az Everton FC címerének középpontjában Rupert herceg tornya áll, mely az egyik legjellegzetesebb liverpooli jelkép, és ami természetesen Everton negyed közepén található.

everton.jpg

Az Everton címere a toronnyal

A West Ham United FC címerében két kalapács van az előtérben, utalva az egyik hajógyáros alapítóra, valamint arra, hogy az első játékosok is a hajógyár munkásai közül kerültek ki. Sok kelet-európai csapat címerében fedezhetjük fel a vörös csillag motívumát, miként szinte az összes török csapat logójában ott van a csillag és a félhold. Gyakran a város címerének motívumai is megjelennek egy-egy csapat címerében:

246x0w.jpg

A Fiorentina címere a firenzei jelképpel, az Anjou-liliommal

az Anjou-liliom Firenze legjelentősebb csapatának, az AC Fiorentinának a logójában is megtalálható, de talán a legelterjedtebb jelkép a futballklubok körében a Szent György-kereszt. A Szent György-kereszt utalhat arra is, hogy adott esetben angolok alapították a klubot, de Szent György sok város védőszentjeként is alkalmat adott a jelkép használatára. Például az FC Barcelona esetében ez utóbbi okból látható a csapat címerében a Szent György-kereszt, míg az AC Milan esetében egyrészt angolok voltak az alapítók, másrészt Milánó város címerében is erősen hangsúlyos a motívum.

3267981.jpg

 Az FC Barcelona és az AC Milan címerében is helyet kapott a Szent György-kereszt

 

A szimbólumok, kabalaállatok és jelmondatok is gyakori elemek

Általában minden csapatnak van kabalaállata, vagy valamilyen állatra utaló beceneve, ami sokszor feltűnik a címerben is. Talán a sas megjelenése a leggyakrabban használt állati motívum, de például a Juventus FC logójában és színeiben is megjelenik a zebra és a zebracsíkozás, míg a Leicester City FC címerében egy róka áll a középpontban. A becenevekre és a kabalaállatokra való utalások a címereket illetően leginkább a nem túl régi ligák csapataira jellemzőek, így sokat fedezhetünk fel Észak-Amerikában, Kínában vagy Japánban is, miközben ezek a jelentéstartalmak további lehetőségeket nyújtanak marketing szempontból is. Egy adott klub kezdőbetűinek variálása is gyakori megoldás a címerek kapcsán, ezt a megoldást fedezhetjük fel például a Real Madridnál is. A nagy tradíciókkal rendelkező csapatok sok esetben rendelkeznek jelmondattal is, amikre nem egyszer a címereken is van utalás: vagy az egész jelmondatot feltüntetik, vagy csak a jelmondat kezdőbetűit jelölik. Ilyen például a Ferencvárosi Torna Club címere is, ahol az egymásba forduló három E betű, az „Erkölcs, Erő, Egyetértés!” jelmondatot hivatott jelölni.

fradi.png

A ferencvárosi címer alján látható a három E egymásba fordítva

 

Athletic Bilbao

A klubot 1898-ban alapították Bilbaóban. Eredetileg kék-fehér volt a csapat színe, azonban 1909-ben megbíztak egy bilbaói tanulót, aki Londonban töltötte a karácsonyt, hogy hozzon a csapat számára 25 szerelést. A diák azonban nem talált megfelelő számú mezt, így csalódottan üldögélt Southampton kikötőjében a hajóra várva, amikor is rádöbbent, hogy a helyi csapat színei megegyeznek legalább a szülővárosa zászlójával, így az ő szerelésüket vitte haza zsákmányként. Innetől kezdve piros-fehér a klub színe. Mivel a csapat Baszkföld egyik legfontosabb szimbóluma, mindez a címerben is megfigyelhető, ugyanis a baszk függetlenség jelképe, a guernicai tölgy erősen hangsúlyos a bilbaói San Anton templom és híd mellett. Nem annyira szembetűnő, de a fa törzsén két farkas is látható, amelyek a Haro családra utalnak, akik 1300 körül alapították a várost.

at_1.png

 

 Internazionale FC Milan

A milánói csapat címere igazi klasszikus és műfajteremtő prototípus a maga nemében, hiszen a klub nevének kezdőbetűiből alkotott, és a csapat színeivel szegélyezett címert az 1908-as alapítás óta már sokan megpróbálták lemásolni. Talán nem véletlenül, hiszen design terén a mai logók között is megállja a helyét.

inter_milan_logo_4102.png

 

Club Atlético Boca Juniors

Buenos Aires La Boca negyedének csapatát 1905-ben alapították olasz bevándorlók. Éppen ezért a legenda szerint az akkori Juventushoz hasonlóan rózsaszín mezben játszott a csapat, mígnem találkozott egy szintén rózsaszín mezben játszó ellenféllel, a Nottingham de Almagroval. Ekkor a két klub megegyezett, hogy a vesztes a meccs után lemegy a kikötőbe, és az első érkező hajó színei után választ új mezt. A Boca lett a vesztes, az első befutó hajó pedig svéd volt... A címerük sok verziót megélt, de 1970-től minden egyes megnyert cím után egy újabb csillaggal gyarapodik. Jelenleg 52 csillagnál járnak, mivel a Boca a világ egyik legeredményesebb futballklubja.

 cab.jpg

 

Asante Kotoko Sporting Club

Ghána Ashanti (másnéven Asante) régiójának csapatát 1935-ben alapították. Címerük középpontjába az egykori Ashanti Királyság (1670-1902, 1935-1957) szimbólumát, a tarajos sült állították, melyet az egykori királyság színei és jelmondata ölelnek körül: „Ölj meg ezret közülünk, és ezer másik fog a helyébe lépni ellened!” asante.jpg

 

Associazione Sportiva Roma

Három kisebb római klub fúziójából jött létre 1927-ben az AS Roma. Az aranysárga és a bíborvörös színei a császárság méltóságát hivatottak felidézni, míg a címer közepén látható jelenet Róma városának legjellemzőbb szimbóluma: a várost alapító Romulust és Remust szoptató nőstényfarkas képe.

trendblog_cikknyitok_screenshot_20180406110453_1_original_760x425_cover.jpg 

Club de Regatas Vasco da Gama

Miként a Regatas elnevezés is utal rá, a klubot evezős egyesületnek alapították portugál fiatalok Rio de Janeiróban 1898 nyarán, de már 1915-ben megalakult a labdarúgószakosztály is. Nem gyakori jelenség, de nem egyedi eset, hogy egy nagy történelmi személy nevét adják egy csapatnak, és a portugálok számára Vasco da Gama jelentősége közismert. Éppen ezért a címeren látható hajó, vitorláján a portugál jelképként használt mancsos kereszttel kiváló ötlet, hiszen mind a luzitán gyökereket, mind a kezdeti célokat kiválóan érzékelteti — miként azt is, hogy a későbbiek folyamán a népszerűség tekintetében is komoly hódítást vitt véghez a klub, hiszen azóta a Vasco Brazília egyik legkedveltebb egyesületévé nőtte ki magát.

11355.gif 

Liverpool FC

Az 1892-ben alapított klub címere sem szűkölködik szimbólumokban. A középen elhelyzkedő liver-madár Liverpool városának a jelképét, a Royal Liver Buildinget idézi fel, melynek két bronz kupoláján áll két liver-madár. A címer felső része pedig a csapat stadionja, az Anfield Road Shankly kapuját ábrázolja, amely a klub szellemiségét megteremtő legendás edzőnek, Bill Shankly-nek állít emléket, a zöld szín pedig a csapat idegenbeli mezére tett utalás. Ez a részlet 1992-es jubileum alkalmával került a címerre a klub mottójával, melynek jelentése: „Sohasem leszel egyedül!”. Egy évvel később két fáklya is helyet kapott a címer szélein, utalva az 1989-es Hillsborough-tragédiára, amely során majdnem száz Liverpool-szurkoló vesztette életét. A csapat története első két évében kék-fehér szerelésben játszott, majd 1894-től a címert uraló vörös lett a klub meghatározó színe.

thumb_39596_default_news_size_5.jpeg Különböző liverpooli címerek az idők során: most a harmadik a hivatalos 

 

Unione Calcio Sampdoria

A genovai csapat 1946-ban alakult két klub, a Ginnastica Sampierdarenese és a Society Andrea Doria gárdájának fúziójából. A két klub színeit is ötvözték, ugyanis az előbbi piros-fekete, míg utóbbi kék-fehér színekben játszott az egyesülés előtt. A legérdekesebb dolog azonban a címer közepén elhelyezkedő sziluett, mely a vén genovai tengeri medvét, Bacicciát hivatott ábrázolni sapkában, szakállasan és pipával a szájában. Ezzel a motívummal kitűnően megragadták Genova kikötői jellegét, ugyanakkor elkerülték a sok csapat által már elcsépelt hajóábrázolás újabb felhasználását.

sampdoria.png 

Amsterdamsche Footbal Club Ajax

A klubot 1900-ban alapították, és Homérosz Iliászának görög hőséről, nagy Aiaszról kapta a nevét, ugyanis ekkoriban lendült fel újfent az ókori olimpiai mozgalom eszméje. A jelenlegi címer is, melyet 1990 óta használnak, Aiaszt hivatott ábrázolni, és amelynek az a különlegessége, hogy tizenegy vonalból áll össze az arckép, utalva a tizenegy játékosra.

 ajax.jpg

 

Sanfrecce Hiroshima

A japán élvonalban szereplő együttest 1992-ben alapították. Miként több japán csapatnál (Gamba Osaka, Shonan Bellmare, Júbilo Iwata), a hiroshimai klub nevében is van latin utalás. A Sanfrecce ugyanis egy mozaikszó, mely a japán három „san”, és az olasz nyíl szó többesszámából „frecce” alakult ki. A címerben szereplő három nyíl története azonban régi japán anekdotára utal, ugyanis a 16. században élő klánvezér, Mōri Motonari mondta a legenda szerint három fiának, hogy egy nyílvesszőt könnyen kettétörhetnek, azonban háromnak együtt már megrettentő ereje van.

sanf.png

 

 

 írta: Villányi Gergely

Az írás a szerző  2016.12.13-án megjelent Új Szó Focitipp mellékletében szereplő cikkének felhasználásával készült)

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr6814170475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása