futballisztika

FUTBALLISZTIKA

Futballisták, akik nemcsak a pályán győztek

2018. augusztus 26. - futballisztika

Nouri körül még sok a kérdőjel

Nemrég ébredt fel a kómából Abdelhak Nouri, az Ajax játékosa, aki egy tavalyi felkészülési meccsen lett rosszul hirtelen szívmegállás következtében, melyből kifolyólag súlyos agykárosodást szenvedett. Bár már sikerült kommunikálnia a családjával, nem tudni, hogy a 21 éves játékos agykárosodása milyen mértékű, és mennyire lesz képes felépülni, valamint a rehabilitáció mennyi időt fog igénybe venni. Nouri számára példaként állhat néhány korábbi labdarúgó esete, akik komoly betegségek után is képesek voltak visszatérni a pályára. nouri.jpg

Nouriról az Ajax szurkolói sem feledkeztek meg

 

Marco Russ kupagyőzelmet ünnepelhetett visszatérése után

Az Eintracht Frankfurt 33 éves klubikonja, Marco Russ felgyógyult daganatos betegségéből, és 2017 márciusában, a Bayern München elleni német bajnokin visszatért a pályára. Hatalmas lelki erejére mindenki csodálattal tekintett, hiszen már az hatalmas teljesítmény volt a részéről, hogy legyőzte a gyilkos kórt. Az elmúlt szezonban azonban Russ megmutatta, hogy tényleg komolyan gondolta a visszatérést, és 25 alkalommal volt kezdő a Frankfurtban, valamint a szezon végén a Bayern München elleni győztes kupadöntőn is pályára lépett.

russ.jpgRuss kezében a német kupa 

 

Clint Dempsey pályafutása komoly veszélyben volt, de nem adta fel

Sokáig úgy tűnt, hogy minden idők egyik legjobb és legeredményesebb amerikai csatára, Clint Dempsey felhagy a játékkal, és 2016-ban végleg szögre akasztja a stoplist. 2016 nyarának végén ugyanis szívritmus-zavarokat fedeztek fel a 34 éves csatárnál, akit ezután többször is megműtöttek. Bár november végén Dempsey újra feltűnt a Seattle Sounders edzésén, mozgása nagyon lelassult, és nagyon kevesen látták realitását annak, hogy a csatár még komoly tétmeccsen jut szóhoz. Ennek ellenére Dempsey nem adta fel, egyre jobb állapotba került, így az MLS 2017-es szezonját már jól kezdte: 3 mérkőzésen 2 gól volt a mérlege.

A sors furcsa fintora, hogy amíg a csatár szívbetegsége miatt nem játszhatott, az amerikai válogatott edzőt váltott, és visszatért a korábbi sikerek kovácsa, Bruce Arena, aki 2004-ben elsőként hívta be és küldte pályára a nemzeti csapatban Dempsey-t. A támadó akkor olyannyira visszanyerte erejét, hogy a VB szempontjából kulcsfontosságú selejtezőkön vette hátára a nemzeti csapatot március végén, és játszott végig két mérkőzést is egymás után. De ami ennél is lényegesebb, hogy az előbb említett két találkozón Hondurasnak 3 gólt rámolt be, míg Panama ellen egyszer talált a hálóba. Dempsey így vélekedett arról az időszakról: „Sajnos komoly esélye volt annak, hogy nem tudok visszatérni erre a szintre. Kemény menet volt ezen keresztülmenni, ezért most hálát adok minden egyes napért és minden egyes meccsért, amit a pályán tölthetek.”

A 2017-es szezonban végül Dempsey 15 gólig jutott, ami erősen megsüvegelendő teljesítmény bármely 34 éves csatártól, nemhogy egy olyantól, aki a már ismert problémákkal nézett szembe. Az idei év sajnos egyelőre nem jött össze a csatárnak, de szerencsére nem a szíve miatt kényszerült a pályán kívülre, hanem hátproblémái hátráltatják a játékban.

Dempsey visszatérése után is szép gólokat szerzett

 

Ivan Klasnic vesetranszplantáció után is játszott a Bundesligában

Ivan Klasnic vesebetegségére 2005 novemberében derült fény egy vakbélműtét során. 2007 elején először a Werder Bremen csatárának édesanyja volt a donor, azonban sajnos a tőle kapott vesét nem fogadta be a támadó szervezete. Két hónappal később az édesapja szervével végezték el a transzplantációt, szerencsére sokkal nagyobb sikerrel, így az újabb beavatkozás után nyolc hónappal ismét a Bundesligában játszott a horvát válogatott labdarúgó. 2016 szeptemberében azonban újra leállt a beültetett veséje, így újfent donorra volt szüksége, de akaraterejére jellemző, hogy addig sem áll le az edzésekkel, és már a visszatérést tervezte, amely kapcsán a Vasas is szóba került, mint a csatár következő klubja. Bár a műtét jól sikerült, és Klasnic sem zárkózott el a további játéktól, hiszen szerinte: „A transzplantáció olyan, mint egy motorcsere. Az első veseátültetésem után is újra játszottam, miért ne tudnék most is?“, a harmadik műtét után már nem lépett pályára, bár hivatalosan sosem vonult vissza... 

Klasnic két transzplantáció után is ekkora gólokat lőtt

 

Abidal a májtumort győzte le

Még élénken élhet bennünk Éric Abidal esete is, aki a májtumort győzte le két ízben is. Az FC Barcelona játékosánál először 2011 márciusában diagnosztizálták a daganatot, amelyből villámgyorsan felépült, és május végén végigjátszotta a győztes BL-döntőt, majd Carles Puyol csapatkapitány átengedte neki a jogot arra, hogy ő emelhesse a magasba a kupát. Sajnos azonban kiújult nála a kór, de újfent Abidal lett a győztes a küzdelemben, és az FC Barcelona mellett még az AS Monacóban, és a görög Olympiacos Pireuszban is játszott.

abidal.jpg

 Abidal felemeli a BL-trófeát

 

Petrov leukémia után állt újra edzésbe

Az Aston Villa játékosánál, Sztilijan Petrovnál 2012-ben állapították meg a leukémiát. A bolgár játékos felépülése nem volt rövid, de 2016 nyarán, 36 évesen visszatért az angol csapatba, és megkezdte a felkészülést a többi játékossal együtt az új szezonra. Végül nem sikerült a legmagasabb szintre visszatérnie, de alsóbb oszályban továbbra is rendszeresen pályára lépett.

petrov.jpg

Itt még az Aston Villa mezében próbálja meg újra felvenni a Premier League ritmusát 

 

Gutiérrez még 35 évesen is az argentín élvonalban játszik

A Newcastle United labdarúgója, Jonás Gutiérrez is Marco Russhoz hasonlóan a hererákot győzte le, és tért vissza a pályára 2014 végén. Az argentin válogatott játékos közel másfél évig harcolt a kórral, ugyanis áttétek is képződtek a szervezetében, de Gutiérrez is visszatért a profik közé, és még ma is aktív futballista, jelenleg az argentin élvonalbeli Independiente játékosa.

Liverpoolban így köszöntötték a visszatérő Gutiérrezt

 

írta: Villányi Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr4214202639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása