futballisztika

FUTBALLISZTIKA

Két dudás egy csárdában: amikor balhé van a csapatban

2018. szeptember 04. - futballisztika

Aki versenyszerűen futballozott élete során, az pontosan tudja, hogy mindig voltak, és mindig lesznek konfliktusok csapaton belül is. Hiszen egy olyan sportban, ahol minimum 15-20 férfi van összezárva szinte egész évben, állandó a versenyhelyzet, és még a testi kontaktus és az ütközés is megengedett, elkerülhetetlen, hogy időről időre nézeteltérések keletkezzenek. A futballtörténelem során is mindig előbukkannak ilyesféle történetek, melyek közül most számba vesszük a legjelentősebbeket.

 

Na de ki rúgja a büntetőt? Cavani és Neymar

Nagy vihart kavart a Paris Saint-Germain háza táján a 2017. szeptember 17-én lejátszott Lyon elleni meccs, ugyanis több kínos momentum is történt a találkozón. Először Dani Alves és Neymar dugta el a labdát egy ígéretes szabadrúgásnál Edison Cavani elől, majd az uruguayi csatár hajtotta el utóbbit, amikor büntetőt kapott a csapat. Végül egyik szituációból sem lett gól, és hatalmasra dagadt a botrány: állítólag Neymar és Cavani incidense az öltözőben is folytatódott, és előbbi kérte a vezetőséget, hogy adjanak túl Cavanin. Bár sokáig ez az eset volt a vezető hír a sportoldalakon, végül helyreállt a rend a csapatnál, köszönhetően annak is, hogy Dani Alves elvitte minden csapattársát vacsorázni, és Neymar is bocsánatot kért az egész gárda előtt. 

A Honvéd szurkolói számára biztosan déja vu-t okozott Cavaniék esete, hiszen három évvel korábban, egy Pécs-Honvéd meccs során a két kispesti csatár, Davide Lanzafame és Leandro Martinez dulakodott egy büntető miatt. Sőt, végül Lanzafamét ki is állította a játékvezető, amiért nem hagyta ott a büntetőhöz készülődő Martinezt, aki végül bevágta a tizenegyest.

Martinez és Lanzafame dulakodása 

 

Bobby Charlton – Jack Charlton

Bobby Charlton nevét szinte mindenki ismeri, hiszen egyet jelent a Manchester Uniteddel, melynek több mint 600 alkalommal viselte a mezét, valamint vezetőként is sikert sikerre halmozott. Az már nem annyira köztudott, hogy testvére, Jack sem volt kispályás játékos: ő is tagja volt az 1966-os világbajnok csapatnak. Azonban kettejük kapcsolata mindig viharosan alakult, kölyökkoruk óta utálták egymást, a testvéri rivalizálást egy egészen új szintre emelték, amit öregkorukra sem tudtak levetkőzni. Bobby egyszer így nyilatkozott Jackről: „Egész egyszerűen csak nem akarok tudni róla.”

612290862-612x612.jpgBobby Charlton itt épp egy Full House-zal bosszantja testvérét 

 

Két dudás egy csárdában: Albert és Varga a Fradiban

Sokak szerint az 1968-as mexikói olimpia után Varga Zoltán Albert Flórián miatt disszidált, és szerződött Belgiumba. Varga ezt később cáfolta, bár áttételesen Albertnek is része volt a disszidálásban, ugyanis Vargának a korabeli fociközeggel volt problémája, miszerint a közvélemény és a szakma sokkal jobban el volt ájulva Alberttől, mint szerinte kellett volna. Lakat T. Károly, mint az akkori Fradi-edző fia, szemtanúja is volt egy esetnek, amely kiválóan lefesti kettejük viszonyát: Egyszer egy edzés után Varga Zoli jött ki a fürdőből törölközőben. Apám elköszönt tőle, mire megszólította: „Karcsi bácsi ne haragudjon, kérdezhetek valamit? Mondja már meg nekem, mikor hagyja már ki ezt a nagyképű, beképzelt, pökhendi operettprimadonnát?”. Apám válaszolt neki: azt mondta, Zolikám, nagyon szívesen kihagyom, de tegnap kapott Aranylabdát…“

Varga Zoltán ebben a miniinterjúban kitér Albert Flóriánra is 

 

Ibrahimovic több csapatnál is „letette a névjegyét”

Egy 2004-es svéd-holland válogatott meccsen Zlatan Ibrahimovic elég csúnyán odalépett ajaxos csapattársának, Rafael van der Vaartnak. A holland szerint Zlatan direkt „rúgta agyon”, és mindezt az újságoknak is lenyilatkozta. Aztán amikor mindketten visszatértek Amszterdamba, akkor a csapat előtt kibeszélték az esetet az öltözőben. A végső szó „természetesen” Ibráé volt, aki felállt, és így szólt van der Vaarthoz: „Ha még egyszer az újságírókhoz szaladsz, akkor mindkét lábad eltöröm, és levágom a kib...... fejedet!”. Pár évvel később Zlatan a Juventus edzésén is bemosott egyet csapattársának, Jonathan Zebinának, amiért az szerinte túl keményen lépett oda neki, majd a Milannál is konfliktusa támadt a svédnek az amerikai csapattársával, Oguchi Onyewuval. Ekkor annyira heves verekedés tört ki kettejük között, hogy Zlatan lefejelte Onyewut, ám a svédnek is eltört egy bordája a csetepatéban. A Barcelonánál már nem a csapattársakkal, hanem az edzővel, Pep Guardiolával akadt problémája a svédnek, ám mindez megmaradt a verbalitás szintjén, valószínűleg a katalán szakember szerencséjére.

Zlatan durva belépője van der Vaart ellen

 

Amikor a nők miatt tör ki a balhé

Mauro Icardi és Maxi Lopez gyerekkori barátok voltak, együtt nőttek fel, így akár életük egyik legjobb időszaka is lehetett volna, amikor a Sampdoriánál újra egy csapatba kerültek, ám Maxi Lopez biztosan nem gondol szívesen vissza erre az időszakra, ugyanis Icardi nemes egyszerűséggel elszerette barátja feleségét, Wandát. A hölgy ma már Icardi felesége, így az Inter csatára neveli Maxi Lopez két gyermekét is, akiknek az arcképét rá is tetováltatta a karjára. Üzengetésük egymásnak az olasz bulvársajtó egyik kedvenc témája.

Maxi Lopez nem fogadja el Icardi jobbját

Szintén egy hölgy miatt lett nézeteltérése John Terrynek és Wayne Bridge-nek, ugyanis utóbbi felesége összeszűrte a levet a szintén nős Terryvel, sőt még terhes is lett tőle, ám végül az abortusz mellett döntöttek az érintettek. A dolog pikantériája az volt, hogy Terry és Bridge mind az angol válogatottban, mind a Chelsea-ben csapattársként futballozott, így utóbbi az eset után inkább a Manchester Citybe igazolt, és a mérkőzések előtt nem fogadta el Terry kézfogását. Terry egyébként Rio Ferdinanddal is összetűzésbe keveredett, mivel rasszista megjegyzésekkel illette Rio öccsét, Antont egy mérkőzés során. Ezután Rio visszavonult a válogatottól, így bár helye lett volna a 2012-es EB-n, inkább kihagyta a tornát, hogy ne kelljen Terry mellett játszania a védelem tengelyében.

Bridge és Terry kézfogója is elmaradt 

 

Az angol csapatoknál nem viccelnek: golfütő és égő szivar

Egy 2007-es portugál túra során a Liverpool játékosai utolsó este szórakozni indultak. Persze a fél csapat részeg lett, állítólag a rendőrséggel is összetűzésbe keveredtek a játékosok, azonban Craig Bellamynak John Arne Riisével akadt problémája egy karaokebárban, amit a szállásra visszaérve egy golfütővel próbált meg rendezni, és norvég csapattársa szobájába rontva egy hatalmasat suhintott Riise lábára. Szerencsére azonban a walesi nem okozott komoly sérülést, és miután nem sokkal később mindketten betaláltak a Barcelona elleni BL-elődöntőn a katalánok kapujába, Bellamy egy golfütést imitáló mozdulattal ünnepelte a gólját.

bellamy.jpg

A legendás "golfos" gólöröm a Barca ellen

A 2004-es karácsonyi buli emlékezetesre sikerült a Manchester Citynél, ugyanis az angol futball „fenegyereke”, Joey Barton egy szivart próbált meg elnyomni fiatal csapattársa, Jamie Tandy szemében, miután észrevette, hogy Tandy fel akarta gyújtani Barton pólóját. Innentől kezdve Tandy lejtőre került, és nem sikerült maradandót alkotnia a pályán, míg Bartonnak még számos balhéja volt a futballpályák környékén, többek között egy másik csapattársát, Ousmane Dabót is kórházba juttatta három évvel később: egy edzés során kialakult dulakodásban annyira megverte a francia játékost, hogy Dabo retinaszakadást szenvedett.

 Joey Barton persze az ellenfeleket sem kímélte

 

A zsaroló Benzema kikerült a válogatottból

Karim Benzema ellen 2015-ben indult eljárás, amiért a Real Madrid támadója állítólag részt vett abban a zsarolásban, amit Mathieu Valbuena ellen követtek el egy kompromittáló szexvideóval kapcsolatban. Valbuena Benzema ellen vallott, így ekkor Benzemát vád alá helyezte a bíróság, és a csatár azóta kikerült a francia válogatottból is. Nemrég Valbuena úgy nyilatkozott, hogy ma már elfogadná Benzema kézfogását, aki viszont közösségi oldalán kifejtette, hogy ő továbbra sem akar békülni Valbuenával.

benzema-organise-la-riposte_166693.jpg

 Itt még minden rendben volt kettejük között

 

Effenberg és az üres lap

Amit már lehetett sejteni akkor is, amikor Stefan Effenberg és Lothar Matthaus együtt játszottak a Bayern Münchenben, miszerint nem igazán kedvelik egymást, azt Effenberg önéletrajzi könyvéből később feketén-fehéren is megtudhattuk. Ebben többek között szájhősnek titulálja Matthaust, és egy külön oldalt szentelt egykori csapattársának azzal a címmel, hogy „Amit Matthaus tud a futballról” — ám ezen az oldalon a címen kívül más nem található...

51tgswk9w8l_sx290_bo1_204_203_200.jpgAz ominózus könyv

 

Sheringham és Cole: sok gól és más semmi

Teddy Sheringham és Andy Cole számolatlanul szállították a gólokat a Manchester United számára, és viszonyukban sem volt semmi kivetnivaló egészen addig a pontig, amikor egy alkalommal Cole váltotta Sheringhamet a válogatottban, és Teddy „elfelejtett” kezet fogni csapattársával. Mindezek után, bár a külvilág számára mindez nem volt észrevehető, Cole szerint sosem szóltak egymáshoz, és inkább beszélgetett volna Neil Rudockkal, aki két helyen törte el a lábát, mint Teddy Sheringhammel.

Az a bizonyos csere megváltoztatott mindent 

 

írta: Villányi Gergely

/ A cikk a pozsonyi Új Szó 2018.08.28-i Focitipp mellékletében jelent meg /

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr5614222539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása