futballisztika

FUTBALLISZTIKA

Mi lett veled AS Monaco?

Tavaly még BL-elődöntő, most kiesés elleni küzdelem

2018. december 01. - futballisztika

Ha tabellákon keressük az AS Monaco nevét, a Bajnokok Ligájában a csoportja utolsó helyén (már biztos hogy az is marad), míg a francia élvonalban az utolsó előtti pozícióban fedezhetjük fel a gárdát. Nem meglepő hát, hogy október elején a klub edzőt is váltott, és a korábbi sikerkovács Leonardo Jardim-et a klub egykori legendás játékosa, Thierry Henry váltotta a kispadon. A vezetőség merészet húzott, ugyanis a francia világbajnok csatár még nem dolgozott sehol vezetőedzőként. Az eddig eltelt időben Monacóban sem sikerült még bizonyítania, de nézzük, miként zuhant ilyen mélységekbe az a gárda, amely 2017-ben még BL-elődöntőt játszott.

 

A visszaesés várható volt

Persze igazságtalanok lennénk, ha máris pálcát törnénk Henry feje fölött, de eddigi mérlege (Strasbourg 1-2, Brugge 1-1, Dijon 2-2, Reims 0-1 és Brugge 0-4, PSG 0-4, Caen 1-0, Atletico Madrid 0-2) még egy alsókategóriás csapatnál sem lenne elfogadható teljesítmény, nemhogy az AS Monacónál. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy nehéz örökséget vett át Henry az elődjétől, hiszen ebben a szezonban eddig egyetlen egy meccset (Nantes ellen 3-1) sikerült nyernie a gárdának Jardimmal, ezt leszámítva mind a BL-ben, mind a többi sorozatban maximum döntetlenre, de inkább vereségekre futotta a csapat erejéből. Mindez talán kevésbé meglepő annak a fényében, hogy tavaly nyáron távozott a BL-elődöntős garnitúra egy jelentős része (Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Kylian Mbappé, Tiemoué Bakayoko), majd miután a maradókkal még sikerült egyszer újra BL-t érő pozíciót elérni a francia bajnokságban, idén nyáron a sikerkovácsok másik fele is értékesítésre került (Thomas Lemar, Joao Moutinho, Fabinho), így a Monaco-szurkolók számára nem lehetett teljesen váratlan a csapat visszaesése.

mbappe.jpg Mbappé a vb legjobb fiatal játékosa lett (és nem mellesleg világbajnok).

 

Dimitrij Ribolovljev jött, látott és elvált

Ahhoz, hogy megértsük a Monaco közelmúltbeli játékospolitikáját, mindenképpen vissza kell mennünk az időben 2011 decemberéhez, amikor Dimitrij Ribolovljev lett a többségi tulajdonos a klubban, amely így története során először került ki a monacói hercegi család kezéből. Az orosz milliárdos oligarcha el is kezdte a jobbnál jobb játékosok vásárlását, a pénznek pedig egyáltalán nem volt szűkében, mivel épp akkor adott túl az Uralkali trágyaipari vállalatban birtokolt részesedésén, több mint 6 milliárd dollárért. Így a következő években érkezett a csapathoz James Rodriguez és Joao Moutinho a Portótól 45 + 25 millió euróért, Falcao az Atletico Madridtól 43 millió euróért, Georffrey Kondogbia a Sevillától 20 millióért, de Jérémy Toulalan és Anthony Martial is ekkor került a csapathoz. Közben azonban zajlott egy másik nagy esemény is Ribolovljev életében, mivel a felesége olyan válópert akasztott a nyakába, melyet hat országban tárgyaltak párhuzamosan, így az orosz oligarchának számolnia kellett azzal is, hogy a közeljövőben nemcsak a bevételi oldalon lesznek dollármilliárdok, hanem a kiadásin is. 2014-ben meg is ítéltek a volt feleségnek 4,5 milliárd dollárt, amit Ribolovljev természetesen megfellebbezett, így 600 millióra módosult az összeg, ez viszont az egykori nejének volt elfogadhatatlan, így peren kívül egyezett meg a két fél 2015 októberében. A pontos summáról nincs információnk, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy valahol a két összeg között állapodtak meg róla.

 ribo.jpegDimitrij Ribolovljevnek mostanában nincs sok oka tapsolni

 

Inkább neveljük a klasszist, ne vegyük!

A válás hatásai azért a csapatra is kihatottak, hiszen a 2013/14-es szezonban még -155,95 millió euró volt a játékoseladások mérlege, ám 2014/15-ben már + 49,37 millió euró, majd a következő szezonban + 84,1 millió euró. Mindemellett a kiadások is sokkal racionálisabban folytak, a klub átállt a játékosok kinevelésére a kész klasszisok megvásárlása helyett. Szinte kizárólag csak 20 év körüli játékosokat vettek, akiket később sokszoros haszonnal adtak tovább. Thomas Lemar például 1,25 millió euróért került a Caentől a Monacóhoz, majd idén nyáron 65 millió euróért adták tovább az Atletico Madridnak, de például Fabinho is nyolcszoros pénzt jelentett a klubnak. Mindehhez kiválóan megtalálták edzőnek Leonardo Jardimot, aki mesterien építette fel a fiatal tehetségeket és formált belőlük ütőképes csapatot. Talán megérdemelt volna még némi türelmet, hiszen idén nyáron is több ígéretes labdarúgó került a hercegségbe: Golovin a VB-n is igazolta tehetségét, Henrichs fiatal kora ellenére már jelentős Bundesliga-múlttal rendelkezik, de a 16 éves Geubbelsért és a 17 éves Panzóért sem véletlenül fizettek ki 20 és 3 millió eurót. Az elmúlt évek során az már beigazolódott, hogy az AS Monaco kiváló megfigyelői hálózatot épített fel céljainak eléréséhez.

 lemar.jpg

Thomas Lemaron nagyot kaszáltak

 

Több fronton is problémák merültek fel

A Brugge elleni BL-fiaskó előtt robbant a hír, hogy őrizetbe vették a klub tulajdonosát, Dimitrij Ribolovljevet. Az orosz oligarcha több komoly ügybe is belekeveredett az utóbbi időben: nyomoznak utána pénzügyi visszaélés kapcsán, melynek részeként offshore-cégeken keresztül próbált színlelt szponzori szerződésekkel pénzt pumpálni a klubba, így kitérve az UEFA pénzügyi fair play-szabályai elől; de az a vád is érte, hogy Kylian Mbappé vételárát nem a klubnak, hanem magának Ribolovljevnek juttatta a PSG; sőt mindezeken túl egy csalással vádolt svájci műtárgykereskedővel is komoly bírósági ügye támadt az orosz oligarchának, akit ennek kapcsán a monacói törvénykezés megvesztegetésével is megvádoltak. Így talán nem is annyira meglepő a hercegségbeli csapat mélyrepülése, és bár Thierry Henry sokat megélt rutinos róka a futball világában, ennek a krízisnek a kezelésére, a fiatal tehetségek összekovácsolására és felépítésére nem biztos, hogy máris készen áll az edzőként pályakezdő francia szakember.

skysports-thierry-henry_4459369.jpg

Henry számára nem lesz könnyű menet a munka

 

Írta: Villányi Gergely

A cikk a pozsonyi Új Szó Focitipp mellékletében 2018.11.13-án megjelent írás átirata.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr3514406944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása