futballisztika

FUTBALLISZTIKA

A hazatérő tékozló fiúk

Bonucci és társai

2018. október 29. - futballisztika

Leonardo Bonucci tavaly nyáron 42 millió euró ellenében igazolt a Juventusból az AC Milanba. Sokak számára meglepő volt a világ egyik legjobb védőjének távozása, hiszen a Juventusszal sorozatban nyerte a bajnoki címeket (6), a BL-ben is kétszer döntős volt a csapattal, a Milan viszont mostanában nem a hírnevéhez méltóan szerepel. Bár a zuhanyhíradó szerint Bonuccinak Massimiliano Allegrivel volt problémája, a szurkolók szerint a védő inkább a pénz miatt választotta a milánói csapatot. Utóbbi állítást igazolja, hogy bár még mindig Allegri a Juventus szakvezetője, Bonucci most visszatért a zebrákhoz. Bonucci ügyének apropóján a cikkünkben felelevenítjük, mely labdarúgók tértek vissza egy-egy nagy szenzációt jelentő átigazolás után inkább az előző klubjukhoz.

bonucci.jpg

 Ha vissza lehetne csinálni a dolgokat, talán a kép összes szereplője megtenné.

 

Ian Rush és a Juventus esete

Ian Rush egyike volt annak a jó néhány brit játékosnak, akik a ’80-as évek második felében Európában próbáltak szerencsét, több okból is: egyrészt a Heysel-tragédia (1985) miatt kizárták az angol klubokat az európai kupákból öt évre, másrészt akkor még a fizetések is kecsegtetőbbek voltak a kontinensen. Mivel Rush a Liverpoolban ontotta a gólokat, bejelentkezett érte a Juventus, amely brit rekordot jelentő 3.2 millió fontért meg is vette a walesi csatárt 1986 nyarán. Azonban Rush kölcsönben még egy évig a vörösöket erősítette, ekkor a bajnokságban és a Ligakupában is második lett a Liverpoollal, majd 1987 nyarán költözött Torinóba. Szerencsétlenségére a zebrák teljesítménye pont ekkor esett vissza, hiszen csak hatodikak lettek a bajnokságban a walesi csatárral, míg előtte két évvel bajnoki címet, míg egy évvel korábban ezüstérmet ünnepelhettek. Rush csupán csak 7 gólig jutott a bajnokságban, így nem is nagyon marasztalták Torinóban, és 2.7 millió font ellenében visszatért Liverpoolba, ahol ott folytatta, ahol egy évvel korábban abbahagyta: még nyolc éven keresztül ontotta a gólokat a vörösöknek (245 meccsen 90 találatig jutott).

 ian_rush.jpg

Speciális mezbemutató a Mamával.

 

Ebedli Zoltán: A Fradiból az Újpestbe és vissza

Ebedli Zoltán a Ferencváros játékosaként és legendájaként, tíz év és 295 mérkőzés után, 31 évesen igazolt az Újpesthez. Azonban meglepő módon akkoriban nem nehezteltek rá a fradisták, hiszen jól tudta mindenki: Ebedli az új edzőnek, Vincze Gézának köszönhetően állt tovább, ugyanis az új szakvezető fiatalitani szerette volna a csapatot, és így „Ebédlőnek” kevesebb szerepet szánt. Mivel a középpályásnak ekkor született gyermeke, maradni szeretett volna a fővárosban, és így Újpestre került. Ám az idény során a Fradi megvált Vincze Gézától, és így a következő nyáron Ebedli visszatért a Fradiba — annak ellenére, hogy lila-fehérben még gólt is szerzett egykori csapata ellen.

ebedli_zoltan.JPGEbedli és Törő lila mezben 

 

Robbie Keane és a féléves liverpooli kaland

Robbie Keane 2002-től 2008 nyaráig a Tottenham Hotspur mezében 197 meccsen 80-szor volt eredményes. A Liverpool több alkalommal is kacérkodott a leigazolásával, azonban erre csak a 2007-2008-as szezon után került sor, amikor is Rafa Benítez elsőszámú kiszemeltjeként 19 millió fontért tette át állomáshelyét a Mersey partjára. Ekkor a támadó így nyilatkozott: Szeretném kifejezni köszönetemet a vezetőségnek, a játékosoknak és a szurkolóknak az elmúlt hat évért, eddigi pályafutásom legjobb és legélvezetesebb évei voltak. Sosem fogom elfelejteni őket. Külön szeretnék köszönetet mondani Daniel Levy elnöknek a megértéséért, hogy Liverpool szurkolóként csatlakozni hozzájuk egy életen át tartó álom megvalósulása, ezt nem hagyhattam ki. Remélem, egy nap a Spurs szurkolók is megértik ezt.“ Keane megkapta a Kevin Keegen és Kenny Dalglish által korábban viselt legendás 7-es számú mezt is a vörösöknél, azonban nem sikerült maradandót alkotnia (19 bajnokin 5 gólt ért el), és még azon a télen visszatért a Spurshöz 12 millió fontért. Ekkor az ír csatár négyéves szerződést írt alá, és állandó csapatkapitánnyá választották, ugyanis távozása előtt helyettesként már ellátta ezt a tisztséget. Visszaigazolása azt is jelentette, hogy csapatai összesen már 75 millió fontot fizettek érte.

 robbie.jpg

Sok hűhó a semmiért

 

Fischer Pál egy sérülés miatt került az Ajaxhoz

1989 nyarán a magyar kupadöntőben (Budapesti Honvéd - Ferencváros 1-0) szúrta ki Leo Beenhakker, az Ajax akkori szakvezetője Fischer Pált a svéd Stefan Petterson pótlására, aki súlyos sérülést szenvedett. A magyar csatár nem is pótolta rosszul a svédet, hiszen egy szezon alatt 18 meccsen 7 gólig jutott az amszterdami csapatban. Az idény végén azonban hiába hívta több holland csapat is, Fischer kölcsönadása lejártával inkább visszatért a Fradiba, ugyanis elmondása szerint döntő fontosságú volt számára, hogy Nyilasi Tibor lett a vezetőedző.

 fischer2.jpg

Talán minden másképp alakult volna, ha nincs a honvágy...

 

Andrij Sevcsenko talán máig bánja döntését

Andrij Sevcsenko 2006 nyarán hét év után intett búcsút Milánó piros-fekete részének, ahol 322 mérkőzésen 175-ször zörgette meg az ellenfelek hálóját. Miután az ukrán csatár iránt már korábban is érdeklődött iránta a Chelsea, valamint Roman Abramovics tulajdonos is a kedvencei közé sorolta, Sevcsenko annak ellenére Londonba költözött, hogy korábban eltökélt vágya volt a Milan örökös legendájává válni. Az ukrán csatár talán ma már másképp döntene, hiszen a Chelsea-ben három szezon alatt 77 meccsen 22-szer volt erdményes, valamint örökös problémaforrást jelentett José Mourinho és Roman Abramovics között is. Végül 2009 nyarán tért vissza a Milanhoz, azonban már itt sem tudott megújulni, és 17 góltalan meccs után hazaigazolt a nevelőegyesületébe, a Dinamo Kijevbe.

 seva.jpg

Gyakori jelenet: Seva le.

 

Dombi Tibor és Felix Magath esete

Dombi Tibor 181 debreceni meccsel a lábában igazolt a Bundesligába az Eintracht Frankfurt csapatához 1999 nyarán. Kezdetben még jól is ment a játék Dombi számára, hiszen gólpasszt adott, valamint az itthon már jól ismert erényét, a „tizenegyescsinálást” is csillogtatta, azonban a téli edzőváltás megpecsételte a sorsát, ugyanis Felix Magath a kezdetektől fogva mellőzte. A korabeli sportsajtóban elterjedt az a vélemény, hogy a német edző szerint Dombi „zavarta az edzéseket”, de ezt maga a szakember is cáfolta, ugyanis szerinte leginkább azzal volt probléma, hogy a magyar szélső nem tudott megfelelően németül, és folyton az őt segítő, a pálya melletti korláton támaszkodó Sztáni Istvánhoz futott magyarázatért. Mindenesetre Dombi a szezon végeztével (ahol 6 meccsen volt kezdő, és 9 meccsen becserélték) visszatért Debrecenbe.

 dombi.jpg

Ritka pillanat: Dombi mosoly a Frankfurt mezében

 

Mario Götze: „Dortmund az otthonom!”

Mario Götze 17 évesen debütált a Bundesligában a Borussia Dortmund játékosaként 2009 novemberében. 3 év, 83 dortmundi meccs, 22 gól és válogatott klasszissá válása után azonban az ősi rivális Bayern Münchenhez igazolt, amit akkor a dortmundi szurkolók nehezen fogadtak. Nem lehet azt mondani, hogy Götze a bajoroknál sikertelen lett volna, hiszen 2013 és 2016 között három bajnoki címet és két német kupát nyert, valamint a VB-döntőben is győztes gólt szerzett az argentinok ellen 2014-ben. 2016-ban mégis visszatért nevelőegyesületébe, mert mint megfogalmazta: ...ha visszamehetnék az időben, más döntést hoznék. Megértem azokat, akik nem fogadnak tárt karokkal, de ígérem, mindent megteszek, hogy megváltozzon a véleményük rólam! Dortmund az otthonom!"

gotze-412452.jpgAmikor még minden szép volt a Bayernnél is.

 

Ricky Kaká is Mourinho „áldozata“ lett

Miután Kaká mindent megnyert az AC Milannal, amit megnyerhetett (még az Aranylabdát is 2007-ben, utolsóként a Messi-Ronaldo korszak előtt), 2009-ben a Real Madrid futballistája lett, ugyanis a blancók az akkoriban hatalmas összegnek számító 67 millió euró fejében kivásárolták. Bár a Real Madridban is jól teljesített (120 meccs alatt 29 gól és 39 gólpassz volt a mérlege), szerencsétlenségére pont a Barcelona Guardiola-korszakának idején volt a blancók játékosa, így nem sok trófeát szerzett spanyol földön. Utolsó szezonja során már José Mourinho sem favorizálta túlságosan, ha esetleg be is rakta a kezdőcsapatba, akkor általában le is cserélte. Így nem volt meglepő, amikor Kaká a szerződése lejárta után visszatért a Milanhoz 2013 nyarán, ám már ott sem tudott a régi lenni.

kaka-948403.jpgMourinho Kakát is hátba veregette jópárszor... 

 

Kagawának a történelmi tett is kevés volt a maradáshoz

Sindzsi Kagawára két sikeres dortmundi szezon után csapott le a Manchester United 2012-ben. A japán középpályás az angoloknál is két szezont töltött el, ahol 57 meccsen 6 gólt és 10 asszisztot könyvelhetett el. A 6 góljából 3-at egy mérkőzés során szerzett, és a Norwich City ellen elért három találata volt az első ázsiai játékos által elért mesterhármas a Premier League történetében. Azonban mindez nem volt elég arra, hogy megragadjon Angliában, és két szezon után visszatért Dortmundba, ahol azóta újra kulcsszerep hárul rá.

 kagawa.jpg

Itt még mindenki többet remélt, mint ami kisült a dologból.

 

Paulinho: Akinél a pénz az úr

Az FC Barcelonában, valamint az idei VB-n is egyértelműen kiderült, hogy Paulinho tagja a világ legjobb játékosai által alkotott szűk elitnek, azonban a brazil játékos inkább játszik Kínában temérdek pénzért, mint Európa valamelyik topbajnokságában kicsit kevesebbért. Már az is meglepő fordulat volt, amikor 2015-ben a Tottenhamből a Kuangcsou Evergrandéba igazolt, de talán még nagyobb meglepetést aratott a tavalyi klubváltása, hiszen az FC Barcelona labdarúgója lett, és akkor azt gondolhatta minden mezei fociszurkoló, hogy mégiscsak hiányzott neki a komolyabb kihívás. És bár a katalánoknál is kimondottan jól teljesített (középpályásként 49 meccsen 9 gólt szerzett), nyáron még több pénzért újra visszatért a kínai bajnokságba, ahol ismét a Kuangcsou szurkolóit örvendezteti meg, eddig 16 meccsen 11 gól és 6 gólpassz a mérlege, ami jól jelzi, hogy nem a szakmai kihívások vezették vissza Kínába.

paulinho.jpg

Nem véletlenül várták vissza Messiásként Kínába a brazil játékost.

írta: Villányi Gergely

/A cikk a 2018.08.07-én megjelent Új Szó Focitipp mellékletében megjelent írás átirata/

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr7914324417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása