futballisztika

FUTBALLISZTIKA

Idén sem lesz címvédés a világbajnokságon

2018. június 29. - futballisztika

A világbajnokság első nagy szakasza véget ért a csoportmeccsekkel. Sőt, igazából már jóval túlvagyunk a meccsek kétharmadán, hiszen eddig 48 meccset láthattunk, és már csak 16 mérkőzés van hátra. Érdemes tehát röviden összegezni az eddigieket, így csoportonként írtunk egy kis összefoglalót a történésekről, és minden csoportból kiválasztottuk az általunk legszebbnek vélt találatot is, valamint egy kicsit előretekintünk a nyolcaddöntőkre is.

 

messi-feat-696x406.jpg

A VB eddigi legnagyobb kérdése: Ki irányítja igazából Argentínát?

(Messi tart eligazítást a társaknak a Nigéria elleni meccs szünetében)

 

A csoport

Uruguay és Oroszország igazából nagy nehézségek nélkül jutott tovább, Egyiptom és Szaúd-Arábia nem igazán tudott érdemben beleszólni a továbbjutás kérdésébe. Mondhatnánk, hogy talán ha Mohamed Salah tud játszani az első meccsen ( Egyiptom – Uruguay 0-1 ), akkor a „fáraóknak“ több esélye lett volna, de igazából Szaúd-Arábia ellen (1-2) is kevés volt egyedül. Persze nagy kérdés, hogy a Liverpool sztárja egyáltalán hány százalékos állapotban játszott a VB-n. A két továbbjutó közül pedig Uruguaynak van nagyobb esélye, hogy a 8 közé kerüljön, hiszen az kiderült, hogy jobb csapat, mint az orosz, valamint a tudása is sokkal közelebb van a portugálokéhoz, mint az oroszoké Spanyolországhoz.

Cserisev gólja Szaúd-Arábia ellen

 

B csoport

Itt is volt két kiemelkedő csapat, és azért is lehetett végig nyílt a továbbjutás kérdése, mert Portugália és Spanyolország már az első körben találkozott, és remizett is (3-3). Az utolsó körben elért döntetleneknek (Irán – Portugália 1-1, Spanyolország – Marokkó 2-2) sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, hiszen egyik nagycsapat sem adta ki magából a maximumot. Bár sem a spanyolok, sem a portugálok nem hengereltek a kiscsapatok ellen, egymás ellen bizonyították, hogy fel tudnak pörögni, ha kell. Mindkét csapatra nehéz nyolcaddöntő vár, hiszen a spanyoloknak a házigazda oroszok ellen kell játszani, ami sosem könnyű, míg a Portugála – Uruguay meccsen két nagyon hasonló gárda találkozik.

Nacho Fernández gólja Portugália ellen

 

C csoport

Ez a csoport már jóval kiegyenlítettebb volt, így Peru számára végzetesnek bizonyult a mérkőzések sorrendje, hiszen az utolsó körben elért francia-dán döntetlen (0-0) mindkét csapatnak megfelelő volt. Peru a játéka alapján talán többet érdemelt volna, de régi közhely, hogy a “focit gólra játsszák”, és nekik még tizenegyesből sem sikerült betalálni az első két meccsen. Látva a dánok kicsit szerencsés továbbjutását, és az eddig parádézó horvátok teljesítményét, nagy meglepetés lenne, ha Eriksenék a legjobb 8-ba jutnának. A franciák eddig hozták a minimumot, de az argentínok ellen sosem lehet biztosra menni.

Eriksen gólja Ausztrália ellen

 

D csoport

Ebben a csoportban Horvátország messze kiemelkedett, amit talán - a pótselejtezők előtt kapitányt váltó – déli szomszédaink sem gondoltak volna pár hónappal ezelőtt. Argentína végül megmentette a becsületét nagy nehezen, de ma már mindenki arról beszél, hogy igazából Lionel Messi lett a szövetségi kapitány is, míg Jorge Sampaoli már csak bábként ugrabugrál a kispad előtt. Ebben lehet is valami, hiszen Nigéria ellen a „papíron szereplő szövetségi kapitány“ engedélyt kért Messitől Agüero cseréje előtt, míg a lefújás után egyedül ünnepelt. Annyira nem volt szembetűnő a sajtó számára, de talán az jelezte leginkább, hogy az argentínokat már nem Sampaoli irányítja igazából, hogy Messiék első cseréje előtt a beálló Cristian Pavón számára az egyik kispadon ülő nagy öreg, Lucas Biglia adta a taktikai utasításokat. A nyolcaddöntőben csak az szól a horvátok kiesése mellett, hogy a csoportban parádézó csapatok sokszor gyorsan pofára esnek az egyenes kieséses rendszerben, az argentínok esetében viszont bármi megtörténhet a franciák ellen. Az sem lenne meglepetés, ha továbbjutnának, de az sem, ha Griezmannék kitömnék őket.

Rebic gólja az argentínok ellen

 

E csoport

A brazilok annak ellenére megnyerték a csoportot, hogy elég nehézkesen indultak (döntetlen Svájc ellen, majd az utolsó percben elért győzelem Costa Rica ellen). Svájc hozta amit tud, könyörtelenül kihasználta az ellenfelek hibáit, így megérdemelten készülhet Svédország ellen, ahol egy nagyon hasonló ellenféllel néz szembe, hiszen a svédek is csapatként erősek, akik kivárásra játszanak. Brazília Mexikóval találkozik a nyolcaddöntőben, ahol az is eldől majd, hogy Neymarék fejlődési görbéje tovább emelkedik, vagy megtörik majd. Mindenesetre az jól jöhet még a brazilok számára, hogy sem Neymar, sem Coutinho, sem Gabriel Jesús nincs kifacsarva a klubszezon után.

Coutinho gólja Svájc ellen

 

F csoport

A címvédők átka utolérte Németországot. A ’98-as világbajnok franciák óta minden címvédő búcsúzott a csoportmeccsek után, és ez most sem történt másként. A németek mélyen tudásuk alatt játszottak, és igazából már ahhoz is szerencse kellett nekik, hogy az utolsó körben még legyen esélyük. Mexikó és Svédország szervezettségének, fegyelmezettségének és csapategységének köszönhetően a legjobb 16 közé jutott, de ott már lehet, hogy mindez kevés lesz a továbbjutáshoz.

Toivonen gólja a németek ellen

 

G csoport

Belgium - hasonlóan a horvátokhoz -, nagyon magabiztosan menetelve nyerte meg a csoportot, igaz, az utolsó körben inkább két B csapat találkozott az Anglia - Belgium (0-1) meccsen. Anglia hozta az elvárt győzelmeket az első két körben, míg Belgium ellen taktikázott, hogy a könnyebbnek vélt ágra jusson. Igen ám, de így a nyolcaddöntőben Kolumbiával találkozik, míg Belgium Japánnal, így az első akadály Hazardéknak lesz könnyebb, és csak később jöhet számukra Brazília, Franciaország, Portugália vagy Uruguay.

Mertens gólja Panama ellen

 

H csoport

A legkiélezettebb csoport volt a VB-n, amit jól mutat, hogy a szenegáliak csak a több sárgalapjuk miatt estek ki Japánnal szemben. Egy kicsit el is taktikázták magukat az afrikaiak, mivel arra számítottak, hogy Kolumbia majd egy békés döntetlennel beéri az utolsó meccsen. Mivel Falcaóék nem így gondolták, és a végefelé hintettek egyet Manééknak, míg a másik meccsen a lengyelek becsületből legyőzték Japánt, hiába volt többre hivatott Szenegál az első két meccse alapján, búcsúzni kényszerült. Kolumbia Anglia, míg Japán Belgium ellen készülhet a nyolcaddöntőben. Az ázsiaiak továbbjutása lenne nagyobb meglepetés, de azért Kolumbiának is bravúr kell a továbbjutáshoz.

Falcao gólja a lengyelek ellen

 

 írta: Villányi Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://futballisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr914080825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása